La Maragatería

                                               Outubro 2001                                         Escolle outra lingua  Selecciona  castelán    Selecciona lingua inglesa   

                                                                             

 

 

omarca da provincia de León situada ao suroeste de Astorga entre esta e a Serra do Teleno, comprende varios pobos de forte tradición arrieira, de onde ven o seu nome. Entre varias opcións de aloxamento para unha visita rápida a esta rexión, Quintanilla de Somoza resulta ser unha boa elección.

 

 

Chégase a este pobo, a 18 Km. de Astorga, seguindo a estrada LE-133 dirección a Val de San Lourenzo para seguir despois pola LE-141.

(Ver Mapa)

 

Return here

Unha vista de Quintanilla de Somoza con a Serra do Teleno ao fondo.

   Unha vista de Quintanilla de Somoza. Ao fondo a Serra do Teleno.

 

A casa do Filandón

A casa do Filandón

Nesta viaxe aloxámonos na Casa do Filandón, que resultou ser un sitio moi agradable, cun servicio esmerado, amplos cuartos e a posibilidade de facer varias actividades.

 

Quintanilla de Somoza, no corazón da comarca maragata, é un bonito e tranquilo pobo desde o que se pode ir andando ata o monte Teleno (2.188m.).

Fai clic dentro do cadro pequeno para agrandar

     Foron moi agradables os paseos polas beiras do río Duerna (á dereita), sendo o outono a mellor época, xa que os montes teñen todos os amarelos e vermellos nas súas follas. Esa foi a data que escollemos para visitar esta comarca.

Outono na beira do río Duerna.   
Castrillo de los Polvazares  

        Castrillo de los Polvazares

 

Ao visitar esta comarca, temos que mencionar o famoso cocido maragato e aqueles lugares onde se pode degustar este prato tan típico da gastronomía de Castela e León.

   A uns 8 Km. de Astorga, seguindo a estrada LE-142, atopamos Castrillo de los Polvazares, pobo luminoso con casas de pedra, moitas delas hai pouco que foron restauradas, e rúas empedradas. Hai que deixar o coche á entrada do pobo. 

   (Ver Mapa)

Castrillo de los Polvazares

Outro recanto en Castrillo de los Polvazares.

        Aquí é obrigado facer unha referencia á Hostería Cuca la Vaina en Castrillo de los Polvazares. É fácil chegar pero é difícil atopar mesa, as veces nin con recomendación.

Que hora é?

No reloxo que hai enriba do mostrador é difícil saber que hora é, pero pasando o rato sobre o reloxo poderás saber que hora marca.

O cocido maragato debe comerse “ao revés” comenzando polas carnes e demáis tropezóns para seguir cos garabanzos e rematar coa sopa. Todo iso ten a súa razón de ser perfectamente xustificada.

Para maís detalles, visita a páxina de Pepe Iglesias.

      

Comenzando polas carnes...

...para seguir cos garbanzos e rematar coa sopa.

      

   Despois de dar boa conta do cocido e demais complementos, unha boa opción foi empregar a tarde en facer unha visita á Ferrería de Compludo, a uns 30 Km.pola mesma estrada LE-142.

(Ver Mapa)

      Ao chegar a Acebo unha desviación levounos por unha sinuosa estrada pola que se chega á Ferrería situada á beira do río no fondo do val. A paisaxe é moi fermosa, pero débese ter coidado cos frenos do coche!

       A Ferreía de Compludo, do século VII, foi restaurada hai pouco. A fragua segue a funcionar como na Idade Media conservando o mazo en perfecto e ruidoso funcionamento e a fragua onde se inxecta aire por medio dun curioso mecanismo baseado no principio de Venturi.

u

A Ferreira de Compludo

Algúns enlaces de interese:

Casa do Filandón

Cuca la Vaina

La Maragatería